Културна политика

 
Културна политика

 
Рейтинг: 3.00
(656)
Глог
Експертна група за прозрачна и ефективна културна политика
Културно-политически текстове
Кратка библиография
Връзки

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Сайтът: Защо? и За кого? За контакти

Глог 23:17
« Обратно
Гледате ли български филми? (коментар около член 44 от Закона за филмовата индустрия)
И така - гледате ли български филми?

Или не, хайде да започна отдругаде - член 44 от Закона за филмовата индустрия гласи:
"Чл.44. Не по-малко от 15 на сто от общото годишно време във всеки киносалон следва да бъде предназначено за европейски филми. Времето за показ на български филми не може да бъде по-малко от 5 на сто от общото годишно време във всеки киносалон, равномерно разпределено във всички часови пояси." (http://www.nfc.bg/page.php?category=110)

Моля?!?!
В Арена Запад има 15 киносалона. Ако ви кажа, че времето за показ на български филми във всеки един от тези киносалони е "не по-малко от 5 на сто от общото годишно време ...равномерно разпределено във всички часови пояси" ще ми повярвате ли?
Мисля, че не е нужно да правим специален мониторинг, за да установим, че член 44 не се спазва от повечето големи киносалони. Това е положението в София, а какво ли е в другите градове?

Добре-е-е, собствениците на киносалоните нарушават закона. И какво следва?
Според член 49 от същия закон:
"Чл.49. (1) Който извършва показ в нарушение на чл.44, се наказва с глоба в размер от 7000 до 14 000 лв., а когато нарушението е извършено при осъществяване на дейността на юридически лица или еднолични търговци - с имуществена санкция в същия размер. (2) При повторно нарушение по ал.1 глобата или имуществената санкция е в размер от 14 000 до 28 000 лв."

И пак: "Моля?!?!"
Да сте чували за глобен собственик на киносалон? Не сте.

Ще кажете: "Ами Министерството, съответно Националния филмов център, няма ресурси да следи всички киносалони, това е много работа и т.н."

Може би щеше да е така, ако самите лица, осъществяващи разпространение и/или показ на филми не бяха задължени да представят в Националния филмов център подробна статистическа информация. С риск да стана досаден ще цитирам и член член 43 от Закона за филмовата индустрия:
"Чл.43. (1) Лицата, осъществяващи разпространение и/или показ на филми, предоставят в агенцията статистическа информация, необходима за изпълнението на задължения на Република България по международни договори.
(2) Статистическата информация по ал.1 съдържа:
1. разпространявани или показвани заглавия;
2. брой прожекции за всяко заглавие по часови пояси;
3. общ брой зрители за всеки киносалон, за всеки показван филм по часови пояси;
4. ..."

А как мислите, дали собствениците на киосалони представят тази информация? Ами попитайте в Националния филмов център. Боя се, че отговорът няма да ви хареса.


И защо, всъщност, съм се заял толкова с киносалоните и с Националния филмов център, която не си върши работата по контрол върху изпълнението на закона.

Има икономически експерти, които ще възразят против самата философия на член 44. Според тях киноиндустрията се развива по правилата на пазара и всяка държавна намеса е не само излишна, но и вредна.

Някои от тях биха казали: "Откъде накъде държавата ще налага на независими пазарни субекти какви продукти да предлагат на клиентите си? Ами ако няма хубави български филми? Или ако просто няма зрителски интерес към българските филми?"

И въобще - трябва ли държавата да се вълнува дали вие гледата българско кино или не?

Тук мислех да започна дълга и страстна лекция защо подкрепата за разпространение на български филми е важна, как образите участват в изграждането на културната идентичност и т.н. и т.н.
Но аз ще спра дотук - вие продължете сами.
08 Юни 06, 23:17    Коментари (48)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.1268